Kako se lotiti beljenja sten?

      No Comments on Kako se lotiti beljenja sten?

Beljenje doma je zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih hišnih opravil. Pa saj to ni nič presenetljivega. Ne obstaja namreč boljši in cenejši način, s katerim lahko svojemu domu podarimo svež in moderen videz. Poleg tega se tega opravila lahko loti prav vsak izmed nas, potrebujemo pa le nekaj potrpljenja, vaje in koristne nasvete. Zato vam v nadaljevanju članka razkrivamo 6 pravil za beljenje sten. Ne spreglejte!

1. Pripravite stene na pleskanje. Vsako uspešno beljenje sten se prične s pravilno pripravo podlage, na katero bomo nanesli barvo. Zato dobro pobrusite vsako napako, razpoke in luknje pa zapolnite z ustreznim materialom. Čeprav je ta del najmanj prijeten, je hkrati tudi najbolj pomemben, saj nepopravljene napake na steni ne bo zakrila prav nobena še tako draga barva.

2. Priskrbite si kvalitetne čopiče in rolerje za pleskanje. Kvalitetna oprema za pleskanje bo zagotovila odličen nanos barve na podlago, tako da bo zadoščal samo en nanos barve.

3. Ustrezno zaščitite vse, česar ne mislite prebarvati. Nikoli ne boste obžalovali časa, ki ste ga porabili za ustrezno zaščito tal, pohištva in drugih predmetov v sobi. Na tla položite polivinil ali tkanino, kljuke zaščitite z majhnimi plastičnimi vrečkami. Odstranite tudi luči.

4. Uporabite osnovno barvo. Če boste prebarvali gladko, čisto steno, potem se je lahko lotite kar s pravo barvo. Če pa površina, ki jo želite prebarvati, ni tako popolna, potem raje začnite z osnovno barvo. Le-ta bo dobro prekrila vsako nepravilnost na podlagi, morebitne mastne madeže, temno podlago in podobno.

5. Pripravite si ustrezno barvo. Pojdite v trgovino z barvami, kjer vam bo strokovnjak izračunal, koliko barve pravzaprav potrebujete za svoje delo. Potem pa prelijte vso potrebno barvo v večjo posodo in dobro premešajte. Tako boste ves čas barvali z enakim odtenkom barve. V primeru, da bi si barvo pripravljali sproti, bi lahko prišlo do tega, da bi se odtenki med seboj razlikovali.

6. Belite od zgoraj navzdol. Najprej s čopičem pobarvajte kote med stenami in površine okrog oken, nato pa posezite po rolerju. Pomagate si lahko tudi s podaljškom, na ta način boste lažje dosegli višje predele. Vedno belite od zgoraj navzdol, tako boste sproti prekrivali morebitne napake, ki jih boste naredili med beljenjem.

Z upoštevanjem teh 6 nasvetov bo beljenje sten mačji kašelj. Pa veselo na delo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *