Večje udobje ob manjši porabi

      No Comments on Večje udobje ob manjši porabi

Javna razsvetljava mest se sooča s kar dvema okoljskima izzivoma: na eni strani je zmanjševanje porabe energije, na drugi pa tudi zmanjševanje svetlobnega onesnaženja. Seveda mora ob tem slediti razumljivim pričakovanjem prebivalcev, da bodo ulice razsvetljene, saj take zagotavljajo večjo varnost in udobno počutje tudi v večernih urah.

»Še leta 2000 je bila v Ljubljani vgrajena moč javne razsvetljave preko devet megavatov, danes pa je kljub večjemu obsegu razsvetljave ta le še okoli štiri megavate,« pojasnjujejo v Mestni občini Ljubljana (MOL). Samo v letu 2010 je Ljubljana dobila 400 novih svetilk, osvetljeni so tudi trije novi mostovi ter dva parka. Zmanjšanje priključne moči, ki seveda pomeni tudi zmanjšanje porabe energije, so dosegli predvsem z uporabo energetsko varčnejših svetil.

»Dodatne prihranke je mogoče ustvarjati tudi z uporabo sistemov prilagodljive razsvetljave, ki omogočajo prilagajanje osvetlitve trenutnim razmeram pozno ponoči, ko je manj prometa, svetilke gorijo manj intenzivno,« dodajajo na MOL.

Varčna LED tehnologija Predvsem javni objekti (denimo območje pokopališča Žale in Stara cerkev) dobivajo novo LED osvetljavo, ki je energetsko varčnejša in tudi v kontekstu svetlobnega onesnaženja za okolje manj obremenjujoča. »Z nadomestitvijo klasičnih svetilk z LED tehnologijo smo vgrajeno moč osvetlitve Stare cerkve zmanjšali za več kot desetkrat iz 700 vatov na 48 vatov,« pojasnjujejo.

LED tehnologija pospešeno nadomešča halogenske žarnice tudi v semaforjih, zaradi česar ti porabijo manj energije in imajo daljšo življenjsko dobo.Dnevna poraba energije po vgraditvi LED osvetlitve v semafor se je zmanjšala kar za 78 odstotkov, s takšno osvetlitvijo pa je v Ljubljani že opremljenih 43 križišč in prehodov.

V Ljubljani sistem javne osvetlitve pospešeno prilagajajo tudi zahtevam glede zmanjšanja svetlobnega onesnaženja. Že v letu 2012 bo z uredbo o svetlobnem onesnaževanju skladna polovica vseh svetilk, do leta 2016 pa vse svetilke.

Svetila, ki pričarajo sonce tudi ponoči

V razvojnih laboratorijih korporacije Siemens razvijajo povsem nove koncepte osvetlitve. Organska LED dioda je debela le tisočinko milimetra. Ker je tako tanka, je z njo mogoče preplastiti katerokoli površino. Je prozorna, zato jo lahko namestimo tudi na okna in s tem, ko skoznjo izpustimo električni tok, ustvarimo sončno svetlobo tudi ponoči.

LED svetila, ki osvetljujejo Vrt vseh svetih na pokopališču Žale, porabijo samo 10 odstotkov prej porabljene energije štirih energijsko potratnih reflektorjev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *