Otroške sobe za vse starosti

      No Comments on Otroške sobe za vse starosti

Tudi otroci potrebujejo svoj življenjski prostor

Otroške sobe so za manjše in večje otroke, torej najstnike, njihov prvi dom, skrivališče, pribežališče in prostor za učenje in druženje hkrati. Tam si kreirajo svoj prosti čas, se ukvarjajo s hobiji, berejo knjige in zvečer utrujeni zaspijo. Otroške sobe je mogoče postaviti v različnih oblikah, različnih materialih in jih prilagoditi tako za različne starosti, interese otrok in seveda spol, pri čemer imamo v prvi vrsti v mislih barvo pohištva. Saj veste, roza za punčke in modre za fantke.

Razmišljajte dolgoročno, ne komplicirajte pri barvi

Na srečo je osnovna barva lesa nevtralna, ne glede na to ali se odločite za hrast, češnjo ali kak drug material. Tako lahko otroško sobo naročite tudi denimo v kombinaciji rdeče in zelene, morda bele in barve lesa ali zelene in barve lesa in podobno. Vse te kombinacije pa so primere za oba spola. Tako imate lahko v eni sobi brez težav dva otroka, čeprav različnega spola ali pa je denimo v sobi punčka, ko pa je večja in jo preselite v drugo sobo, je lahko zaradi nevtralne izbire barve pohištva v isti sobi kasneje še fantek. Če imata otroka vsak svojo sobo, jo lahko tako po potrebi tudi zamenjata, odvisno od starosti in od tega s čim se ukvarjata.
otroska-soba-akron-1

Načrtovanje otroške sobe

Otroške sobe so v večini primerov sestavljene iz postelje, na kateri bo otrok prek dneva lahko počival, se igral, prebiral knjige ali se učil in zvečer zaspal. Postelja je tudi prostor, kamor se pogosto usede skupaj s svojimi prijatelji in se pogovarja, gleda televizijo ali se druži s plišastimi igračami. Starejši ko je otrok, več bo imel tehničnih pripomočkov, mobilni telefon, tablični računalnik in podobno. Zato ob postelji, čeprav vemo, da ni najbolj zdravo, vseeno napravite neko poličko, kamor bo lahko svoje tehnične zaklade odložil na varno preko noči. V bližini naj bo tudi električna vtičnica, da jih bo lahko polnil s polnilcem.

otroska-soba-akron-2

Poleg postelje je nujna tudi pisalna miza, kjer se bo učil in imel na njej verjetno tudi računalnik – slej ko prej. Poleg mize, pa potrebuje še veliko odlagalnih površin, predalov, polic, manjših in večjih omar, kjer bo imel spravljena oblačila, torbe, športno opremo, knjige, igrače, hobi reči in drobnarije od katerih se noče ločiti.

otroska-soba-akron-3
Ko se spravimo v risanje načrtov za otroške sobe, si je potrebno vzeti dovolj časa. Pogovorite se z otrokom, da vidite kaj pogreša in od česa se v trenutni postavitvi ne želi ločiti. Morda boste na koncu ugotovili, da potrebujete le nekaj kozmetičnih popravkov ali pa, da preprosto v trenutnem tlorisu ne morete ustreči njegovim željam. A vendar se lahko največkrat naredi zelo veliko, že s precej malo truda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *